T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Kenan Yalçın Anadolu Lisesi

Haberler

May

Okulumuz Eskişehir Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Liseler Arası Mangala Turnuvası'na Katıldı.

May

Bu sene 11.si düzenlenen Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışmasında okulumuz 10/B öğrencisi Miray AKKAN dördüncü olarak ödül almıştır. Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimize teşekkür ediyor, kazanan öğrencimizi tebrik ediyoruz.

May

Okulumuzun Yumurta Kabuğu Adlı Tiyatro Gösterisi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Atilla Günşer rehberliğinde Öğrencilerimiz Tarafından Başarıyla Sergilenmiştir.

May

Kenan Yalçın Anadolu Lisesi öğrencileri Görme Engellilerin kitaplara ulaşması için Digital Kütüphaneye kitap seslendirdi.

Köşe Yazarımız Asalet Salgınoğlu,
Eskişehir Görme Engelliler Derneği İl Temsilcisi aynı zamanda Tarih Öğretmeni Cemal Fırat ile dernek çalışmaları ve digital kütüphane ile ilgili bir röportaj gercekleştirdi.

Asalet Salgınoğlu – Merhaba Cemal hocam,
Öncelikle sizi tanıyarak başlamak istiyoruz.
Kendinizi bize tanıtır mısınız ?

Cemal Fırat – Merhaba ismim Cemal Fırat.
Doğuştan görme engelli olarak Zonguldak da doğdum, liseye kadar hep karma okullarda okudum. Eskişehir Osmangazi üniversitesi Tarih bölümünü kazanınca ailem ile birlikte Eskişehir’e taşındık. Burada Eskişehir Görme Engelliler Spor Kulübü ile tanıştım. Üniversiteyi okurken Devlet memurluğuna hizmetli olarak atandım, hem okuyup hem çalıştım. 2023 yılında Öğretmen olarak göreve başladım. Bir yıldır evliyim, 2 yıldır Görme Engelliler Eskişehir İl Temsilcisi olarak görevimize devam ediyoruz.

Asalet Salgınoğlu – Görme Engelliler Derneğinizin genel olarak etkin faaliyetleri nelerdir?

Cemal Fırat – Eskişehir Görme Engelliler Spor Kulübü 2003 yılında kurulmuş, ben de 2017 yılında bu kulübümüzle tanıştım. 8 branşta müsabakalarımız var, 70 e yakın sporcumuz mevcut. Satranç, yüzme, az gören futsal, B1 futbol (hiç görmeyen), atletizm, goalboll, halter, judo bu branşlarda her yıl turnuvalarımız oluyor Ayrıca kulübümüzün başarısı da mevcut, benimde 2020 satranç turnuvasında 1.liğim ve yüzme turnuvasında 2.liğim olmuştur Bu sene de Futsal turnuvası geçtiğimiz Mart ayında Eskişehir’de yapıldı. Türkiye’nin birçok ilinden gelen bütün görme engelli sporcuları belediyemiz ve Gençlik Spor il müdürlüğümüzün desteğiyle onları ağırladık.

Asalet Salgınoğlu – Hocam, Görme engellilerin karşılaştıkları zorluklardan ziyade, Hayatı bir nebze de olsa kolaylaştıran gelişmeler olabiliyor.
Bunlar hakkında neler söylersiniz ?

Cemal Fırat – Bu alanda daha çok teknolojinin gelişmesi bizim işimizi kolaylaştırıyor. Örneğin görme engelli bir birey akıllı telefonların seslendirilmesi sayesinde telefon kullanabilir. Bazı uygulamalarda telefonumuzu etrafa tuttuğumuzda bize etrafta neler olduğunu veya yazıları okuyabilir. Kaldırımlarda yapılan sarı çizgi dediğimiz kılavuz çizgiler, Beyaz baston ulaşımda sesli sistem vb bizim için şartları eşitliyor. Eskişehir bu konuda gayet iyi durumda tabii daha da iyi olabilir.

Asalet Salgınoğlu – Görme engellilerin kitap okuması için sesli kitap uygulamaları oluyor.
Kenan Yalçın Anadolu Lisesi öğrencileri ile birlikte bu anlamda bir etkinlik gerçekleştirdiniz.
Bundan bize bahseder misiniz ?

Cemal Fırat – Bu etkinliğin öncülüğünü okulumuz Felsefe Öğretmeni Güzin Küçükbaşol üstlenmişti. Bana bu projeden bahsettiğinde ve yardımcı olmamı istediğinde gerçekten çok duygulandım. Öğrencilerimizle de gurur duyuyorum. Yaklaşık 30’a yakın öğrenci Mitolojik Anonim eserleri çok güzel bir şekilde seslendirmişler. Etkinliği tamamen gönüllü öğrencilerden oluşturduk.
Güzin hocam ve ben öğrencilerin seslendirilecek eserlerini seçmelerinde yardımcı olduk. Nasıl seslendirilmesi gerektiğinden bahsettik. Bu işin ne kadar zor ve ciddi bir iş olduğunu da düşünürsek öğrencilerimizin görme engelli bireylerle empati sağlayarak gerçekten çok güzel bir farkındalık etkinliğine imza attılar. Dijital kütüphanemiz Kenan Yalçın Anadolu lisesi web sitesinde yayınlanmıştır umuyorum bu farkındalık etkinliği bütün liselere yayılmasını arzularım.

Asalet Salgınoğlu – Toplumun empati yapması ve tüm engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için harekete geçmesi adına sizce daha neler yapılabilir?

Cemal Fırat – Öncelikle Engellilere karşı ön yargının kalkması gerekiyor ve engelli bireylere empati ile yaklaşıp şartların eşitlenmesi gerekiyor. Bu konuda toplumumuza ilkokuldan itibaren eğitim verilmesi gerekiyor. Çünkü hayatın her alanında engellilerle karşılaşıyorsunuz. Toplumun engellilerle entegre bir şekilde yaşayabilmesi için daha bilinçli olmamız gerekiyor, örneğin görme engelli bir öğretmene “sen nasıl öğretmenlik yapabileceksin” gibi sorularla karşılaşabiliyoruz.
Özellikle öğretmen olarak atandığımızda Doktora gidip öğretmenlik yapabilir belgesini almamız gerektiğinde doktorların dahi “bu nasıl öğretmen olacak” gibi cümleleri duyduğumuzda kanımız donuyor. Biz sanki 2 sınıf vatandaş muamelesi görebiliyoruz. 3 Aralık ve 10-16 Mayıs engelliler haftasında sadece özlü sözler paylaşmak yerine engelliler için bu sene ne yaptık daha neler yapacağız gibi soruların sorulması gerekiyor. Örneğin Eskişehir’den yola çıkarsak otobüslerde sesli sistem yok.Durakları söylemiyor veya durakta beklediğimde hangi otobüsün geldiğini göremediğimiz için zorlanabiliyoruz. Duraklarda sesli sistem olabilir.Kılavuz çizgilerde ve rampalarda arabaların Park yapmaması gerekiyor. Girdiğimiz sınavlarda okuyucu veya işaretleyici yerine elektronik bir cihazla kendimiz okuyup işaretleme yapabiliriz ya da işimizi kolaylaştıran elektronik cihazların hem maddi hem diğer açılardan kolayca ulaşılabilir ve yaygınlaştırılması gerekebilir.

Asalet Salgınoğlu – Eskişehir özelinde gerçekleşmesi muhtemel yeni projeler var mı ?

Cemal Fırat – B1 futbol takımını kurmaya çalışıyoruz Bunun için de Görme engelli kadın ve erkek bireyler arıyoruz aslında ulaşamadığımız birçok engelli dostumuz var ancak bunların çoğu eve ya da içe kapanmış durumda. Şartlar ve toplum baskısı gereği. Biz burada Spor kulübü olarak görme engellilere ulaşıp onları hayata kazandırmayı amaçlıyoruz Sosyal bir ortamımız var ikinci bir aile gibiyiz. Görme engelliler B1 (hiç görmeyen) B2 (az gören) B3 (biraz daha iyi gören) olarak üçe ayrılıyor. B1 futbolu hiç görmeyenler oynayabilir bunun için Odunpazarı belediyemizin katkıları ile Gündoğdu Mahallesi’nde bizim için İsmail arca halı sahasını tahsis etmişti. Zilli bir futbol topu düşünün oyuncular sesi takip ederek gol atmaya çalışıyor yalnız kaleciler görüyor izlemek isterseniz Eskişehir görme engelli spor kulübü YouTube kanalımızda mevcut. Anadolu üniversitesi özel eğitim öğrencilerine ziyarete gidip onlara görme engellileri ve spor kulübümüzü ve faaliyetlerini tanıttık.Özel eğitim öğrencileri kulübümüze ve antrenmanlarımıza gelip bize destek oldular. Bir diğer branşımız Goalboll ise 2 Dünya savaşı sonrasında görme yetisini kaybeden gaziler için bulunmuş bir spordur. Parkede oynanır. 9 metre Kale düşünün, 3 tane kaleci var.Topu ise havası alınmış bir basketbol topu içerisinde zil var. Elle oynanan bir spor hatta Goalboll kadın milli takımımız 2020 Tokyo’da altın madalya kazanmıştır.Bununla ilgili Eskişehir sokaklarına inip röportaj yapmıştık ve toplumumuzun çoğu bu sporu ve altın madalya kazandığımızı yeni öğrenmişti. Biz bu sporu tanıtmak ve daha çok kişiye ulaşması için çabalıyoruz.

Asalet Salgınoğlu – “Başkanım hem bu samimi ve verimli sohbet için çok teşekkür ediyorum hem de Kenan Yalçın Anadolu lisesi öğrencilerini tebrik ederken, Gerçekleştirmiş olduğunuz bu projenin aslında sürekliliği olan bir hizmet olmasını umid ediyorum..”

May

Eskişehir Borsa İstanbul Fen Lisesi MUN kulübü tarafından düzenlenen BIFMUN24 Model United Nations (MUN) toplantısı 02-04 Mayıs tarihinde Anadolu Üniversitesinde yapılmıştır. Tüm oturumları İngilizce yapılan Model United Nations (Model Birleşmiş Milletler ) toplantılarına okulumuzdan 4 öğrenci katılmıştır. Güncel dünya meselelerinin İngilizce olarak BM örneğinde , üstlendikleri ülke ve komisyon olarak tartışıldığı MUN da 2 öğrencimiz Oustanding Delegate ( üstün performans gösteren delege) olarak seçilmiştir. Öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.

May

Okulumuzda Eskişehir AKUB Ekip Lideri Kemal KAYATÜRK rehberliğinde Okul Afet Farkındalık Eğitimi verildi.

May

Satılmışoğlu Şükrü Seven Ortaokulu Müdürü Üstün Ürkmez ve öğrencileri Okulumuzu ziyarette bulundular.

Nis

Görme engelli bireyler için Dijital Kütüphane

Sembolizm, Mitoloji ve Bilgelik Hikayeleri Seslendirmesi

Nis

Milli Savunma Üniversitesi'ne Yönelmek İsteyen Öğrencilerimiz Rehber Öğretmenlerimiz Eşliğinde 1. Ana Jet Üs Komutanlığı'ni ziyaret ettiler.

Nis

Okul sporları kapsamında liseler arası 60 kg da gençler boks müsabakalarında Okulumuz 9A Ööğrencisi  Salih BULGAN Eskişehir İl Birincisi oldu.

Nis

OKULUMUZDA SOĞUK kOMPOST ÇALIŞMASI KAPSAMINDA TARIM FAALİYETLERİ

Mrt

Okulumuz Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Attila GÜNŞER rehberliğinde Kütüphaneler Haftası etkinliği gerçekleştirildi.

Mrt

21 MART DÜNYA DOWN SENDROMLULAR FARKINDALIK GÜNÜ

Mrt

Okulumuzda Ahlak konulu Felsefe Söyleşileri Yapılmıştır.

Mrt

Okulumuz öğrencileri 20.03.2024 saat:10.45'te Anadolu Üniversitesi'nde Üst öğrenim kurumlarını tanıma gezisini gerçekleştirmiştir.